Náš pivovar pivo vyrábí vlastním ojedinělým varním postupem, u jehož zrodu, stejně jako u zrodu našeho pivovaru, stál sládek Josef Balounek. Profesní životopis sládka Balounka by si jistě zasloužil knižní vydání, a nebyla by to žádná útlá knížečka. Snad nám, Pepo, bude dopřáno ještě dost času, abychom všechno podrobně sepsali . . . Díky náhodě se učitelem sládka Balounka stal Václav Hák, sládek ze staré školy první republiky. Znalosti a dlouholeté zkušenosti obou sládků se tak zúročují v poctivé plné chlebnaté chuti našeho piva.
K vaření piva používáme nejkvalitnější domácí suroviny, sladovaný moravský ječmen a Tršický chmel-moravský, z kterého pramení vysoký obsah buketních látek v našem pivu.
Sladovaný ječmen šrotujeme na sladovou tluč, směs různých sladů v potřebném množství nazýváme sypáním na várku. Sladový šrot smícháme s vodou, směsi říkáme dílo nebo vystírka. Ohřívání směsi na potřebné teploty nazýváme rmutování. Po skončení rmutování oddělíme mláto od sladiny scezováním. Vařením čiré scezené sladiny s chmelem získáme mladinu. Po uvaření mladinu spíláme - chladíme, převádíme na spilku a zakvašujeme. Na spilce nám pivo kvasí v otevřených kádích, a po stočení do sudů zraje mladé pivo v ležáckém sklepě při nízkých teplotách blízkých bodu mrazu.
Výrobní zařízení pivovaru je velmi jednoduché. Tvoří ho nerezová varna, scezovací káď, chladič mladiny, spílací kádě a sudy. Varna současně plní funkci mladinové pánve a vířivé kádě. O to složitější je pomocí tohoto jednoduchého zařízení pivo uvařit. Snad při každé várce nade mnou po celou noc stojí tam někdo nahoře a hlídá ono příslovečné štěstí, aby nezaspalo.
Ojedinělým varním postupem vyrábíme polotmavá piva z moravského ječmenného, pšeničného i žitného sladu, chmele a bylin. Naše pivo je nefiltrované a nepasterizované, osobité vůně i chuti s vysokým podílem živých kvasinek z původního hlavního kvašení, obsahuje vitamíny, minerály a stopové prvky nezbytné pro lidský život.
Ojedinělý varní postup, moravské suroviny a živé pivovarské kvasinky dávají našemu pivu osobitou vůni a poctivou chlebnatou chuť.
Chuť pravého moravského piva.